torstai 7. elokuuta 2014

Ukkoskuuron lohturuokaa eli tomaattirisottoa


Nyt on saatavilla edullisia ja ihanan punaisia tomaatteja. Kun löytää oikein tuoksuvia ja kauniita, mutta pikkuisen liian kypsiä ja pehmeitä salaattiin, ovat ne omiaan tomaattirisottoon!

Tomaatin makea hapokkuus, parmesaanin terävä suolaisuus ja riisin valuva pehmeys ovat syynä siihen, että tätä kannattaa tehdä kerralla kunnon padallinen. Risottoa tulee aina syötyä yllättävän paljon kerralla.

Ukkoskuuron jälkeisessä raikkaudessa on risotto omiaan iltaruoaksi. Tästä tulee hyvä mieli. Eikä muuten tänään edes kastuttu matkalla kotiin (rannalta :-). Sadepisaroita alkoi hiljalleen tippumaan, kun avasimme pihaportin.

Tomaattirisotto

60g voita
1 iso sipuli hienonnettuna
9dl kasvislientä
500g kypsiä tomaatteja
350g risottoriisiä (Carnaroli, Arborio...)
timjamia tai 1 rosmariininoksa
suolaa + pippuria, hitunen chilijauhetta
1,5dl valkoviiniä (esim. Pinot Noir)
parmesaania

Sulata puolet voista ja sekoita joukkoon sipuli. Kuullota hiljalleen 10min.
Kuumenna kasvisliemi.

Kalttaa ja kuori tomaatit. Valuta siemenistä mehu siivilän läpi kulhoon ja leikkaa hedelmäliha mehun joukkoon pieniksi kuutioiksi.

Sekoita tomaatti ja mehu sipulin kanssa ja kypsennä 8min, kunnes saat paksun tahnan. Mausta ja lisää riisi ja rosmariini/timjami. Sekoita pari minuuttia ja lisää sitten viini. Kiehauta. Lisää kasvislientä vähitellen tasaisesti sekoitellen. Anna risoton poreilla koko ajan, mutta maltillisesti.

Jatka kunnes kaikki liemi on imeytynyt (n.20min) ja riisi on kypsää, mutta siinä on vielä pikkuisen purutuntumaa.

Nosta pannu hellalta ja sekoita joukkoon parmesaania ja loppu voista. Peitä 1-2min kannella, sekoita ja tarjoile lisäparmesaanin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!