perjantai 25. joulukuuta 2015

Pojista polvi paranee ja jouluherkkuja

Pojista polvi paranee. 

Istahdin tuossa kuusen viereen viikolla. Tarkemmin katsoessani huomasin siitä löytyvän vain sinisiä, kullanvärisiä ja valkoisia palloja. Hetken muistelin laatikossa kyllä olleen punaisiakin. Sitten ymmärsin kysyä kuusenkoristelijoilta. "Värikoodattu. Designia tietysti", vastasivat pojat. Joopa joo, ei olisi tullut itselleni mieleenkään...

Jouluherkkuja

Vietimme joulun mummin ja pappan luona, joten oma kontribuutioni jouluruokiin oli varsin rajallinen. Lupasin huolehtia kalat eli kylmäsavulohta, mätiä ja sillejä. Tein kyyttölihapullat, keräsin juustotarjottimen ja sitten vielä väkerreltiin makeita herkkuja kahvipöytään. Karpalokakku, marsipaanipähkinät, suklaasydämet ja tietysti joulufudge saatiin aikaan aatonaattona työpäivän jälkeen. Ei yhtään paha rasti siis...

Vatsa venyy vaan mitä ilman ei tule joulua? 

Se on kumma, miten joulunaikaan vatsa tuntuu vetävän vähintäänkin tuplasti sen, mitä normaalisti. Ensimmäinen lautasellinen on aina täynnä kaikkia ihania hämäläisen joulupöydän herkkuja, mutta toinen lautasellinen käsittää aina erityisesti suosikkejani. Minun jouluni ei ole joulu ilman rosollia (ilman silliä!), hämäläistä piimäjuustoa ja lihapullia. Niitä haen yleensä lisää vielä toisenkin kerran - niin ja kinkkua tietysti...

Onko teillä jotain välttämätöntä joulupöydän herkkua, jota ilman ei joulu tunnu juhlalta? 

Rauhallista pyhienjatkoa kaikille! 



Valkosuklaafudget


2,5dl kuohukermaa
680g Siro hienoa sokeria
100g voita
1dl kondensoitua maitoa
2tl vaniljauutetta
2rkl glukoosisiirappia
100g valkosuklaata (Valrhona) 

Laita kaikki muut ainekset kuin valkosuklaa kattilaan ja keitä, kunnes ne ovat hyvin sekoittuneet. Nosta lämpöä ja anna poreilla, kunnes seos on vaalean ruskeaa (n.10min). (120 astetta- tosin meillä oli vaihteeksi taas sokerilämpömittarista patteri loppu) 

Kaada seos metalliseen kulhoon ja vatkaa pari minuuttia. Lisää valkosuklaa paloina ja vatkaa lisää. Ohjeen mukaan pitäisi vatkata kymmenen minuuttia, mutta minulla massa jäykistyi liikaa. 

Kaada laakeaan astiaan (koko riippuu vähän siitä, miten paksut fudget haluat) ja painele tasaiseksi. Laita jäähtymään. Leikkaa seuraavana päivänä kuutioiksi tai kolmioiksi tai miten nyt haluatkin. 

Nämä fudget maistuvat melkein Omar-karkeita ja ovat koostumukseltaankin aikalailla samanlaisen kermakaramellin tyylisiä. Aiheuttavat himoa, jota on vaikea hallita. 

Viimevuotiset karpalofudget täällä ja huomenna kokeillaan vielä yhtä suklaisempaa versiota. 

2 kommenttia:

  1. Joulu ei ole joulu ellei pöydästä löydy: Kinkku, rosolli, imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko.
    Kaikki muu onkin sitten extraa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, ei tuo imelletty perunalaatikkokaan ole varsinaisesti huonoa... mutta muut laatikot jäävät kyllä minulta rauhaan. Eivät he huonoja ole, mutta kun tarjolla on niin paljon kaikkea muuta parempaa...

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!