tiistai 10. toukokuuta 2016

Se on kesä nyt - siis nyhtöpossua

Se on kumma juttu, miten nyhtöpossuhampparit meillä kuuluvat kesään. Mielessäni istumme aina pihalla, linnut laulavat, lapset hulluttelevat ja huterat hampurilaistornit heijastuvat pöydän lasipinnasta. 

Niin, ja ajetaan pois lokkeja, jotka ovat pesiytyneet taloyhtiön pihapiiriin ja haluavat osansa pöydän tarjonnasta. Onneksi pöydän yllä on markiisi ja vesiletku käden ulottuvilla... loppukesästä ei enää tarvitse kuin ojentaa kättä letkua kohti, niin katulampun päälle kyttäysasemiin asettautunut otus lähtee laiskasti siipiään läiskytellen. 

Tänä vuonna toivon kerrostalojen katolle asetettujen metallivälkkyjen ja ahkeran talonmiehen pitävän lokinpesät poissa ja kirkunan pienemmällä ja mahdolliset ruokavarkaat mielellään tuolla meren puolella. Ainakin ne valaisevat majakan lailla (ja samalla tavalla välähdellen) kuopuksen huoneen viimeisiin auringonsäteisiin saakka. 


Tällä kertaa tehtiin sämpylät briossityylillä (määrä riippuu koosta, mutta meillä noita tuli noin 15kpl): 
2dl maitoa
2pss kuivahiivaa
2rkl hunajaa
2tl suolaa
4 kananmunaa
10dl vehnäjauhoja
150g voita
1 kananmuna voiteluun ja seesaminsiemeniä 

Lämmitä maito vähän kädenlämpöistä kuumemmaksi ja lisää siihen hiiva, hunaja, suola ja kananmuna. Sekoita ja lisää sitten vehnäjauhot vähitellen hyvin alustaen. Koneella joustavan taikinan aikaansaaminen kesti noin 10min. 
Leikkaa voi kuutioiksi ja alusta hyvin taikinaan. 

Kohota liinan alla n.4h jääkaapissa. Leivo sämpylöiksi. Kohota vielä tunnin verran. 

Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kypsennä uunissa 200 asteessa 12-15min, uunista riippuen. Meillä on vähän ärhäkämpi tapaus, joten 12min riitti.  



Nyhtöpossun tein tällä kertaa kilon kasslerista 150asteisessa uunissa kolmisen tuntia haudutellen.

Makua possu sai porkkanasta, sipulista, laakerinlehdestä, fenkolinsiemenistä, korianterinsiemenistä, hunajasta, tuoreesta inkivääristä, kuivatuista aprikooseista sekä muutamasta lorauksesta riisiviinietikkaa... niin ja tietysti suolasta ja pippurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun aina kommenteista!