maanantai 17. lokakuuta 2016

Onko parempaa kuin itsetehdyt sämpylät?


Minun oli tehnyt mieli porkkanasämpylöitä ainakin viikon verran. Oli vain olevinaan niin kiire (no, myönnetään, tein töitä iltoja myöten), etten ehtinyt tekemään. Viikonloppuna sitten tulin poikenneeksi Pullahiiren leivontanurkkaan ja lueskelin atesaanisämpylöiden reseptiä. Kummasti alkoi porkkanoiden raastaminen tuntua työltä ja suunnitelmat vaihtoivat oikeasti helppoon reseptiin, varsinkin kun Copycat pisti oikaisten matkan varrella. Hyviä kuitenkin tuli!

Copycatin artesaanisämpylät 

5dl lämmintä vettä
2tl suolaa
1pss kuivahiivaa
noin puolitoista rkl sokeria
4dl vehnäjauhoja +1dl
3dl speltti täysjyväjauhoja
5,5dl hiivaleipäjauhoja
pari lorausta (n,2rkl oliiviöljyä)

Sekoitin yleiskoneen kulhossa kuivat aineet. Lisäsin veden ja annoin pyöriä muutaman minuutin. Sitten lisäsin vielä vähän jauhoja, kun näytti liian kostealta. (Johtui todennäköisesti tästä superkosteasta ilmasta.)
Lopuksi öljy sekaan ja vielä vähän vaivausta.

Annoin taikinan nousta liinan alla tunnin verran.

Pullahiiri kehoitti kaatamaan taikinan jauhotetulle alustalle, mutta minua laiskotti. Siispä ripottelin vain jauhoja kulhoon ja leikkelin sämpylänkokoiset palat lusikalla ja lastalla. Nostelin palat leivinpaperille ja nostatin vielä puolisen tuntia liinan alla.
Toimi!

Sitten vaan 15min uuniin 225 asteeseen, ulos uunista, sämpylä halki ja Oivariinia päälle. Arvatkaapa oliko herkkua?


4 kommenttia:

  1. Minä oikein kaipaan sitä aikaa, että pari pellillistä lämpimiä sämpylöitä katosi hetkessä, kun pojat tulivat koulusta kaverin tai parin kanssa. Nyt ei oikein voi niin pientä taikinaa tehdä, että varmasti ehtisimme syödä kaikki tuoreina. Rakastan tuoreita sämpylöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juupa. Joutui vähän patistelemaan seuraavana päivänä, että saatiin loppuun :-)

      Poista
  2. Itse tehty leipä on niin hyvää,ja kiva tehdäkin.Minullakin oli tänään leipäpäivä.,sillä niiden galettejen taikinasta jäi niin paljon yli,ja se meni leipätaikinaan,tulos oli hyvä ja maistui kivasti tattarille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Galette-taikinasta tuleekin varmaan ihana hieman hapan leipä.
      Itse tehty leipä kaikissa muodoissaan vaan on niin paljon teollista parempaa.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!